ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών για μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων

Επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών με θέμα τα προτεινόμενα μέτρα ανακούφισης των επιχειρηματιών και επαγγελματιών απέστειλε το Ε.Β.Ε Ευρυτανίας.

Στην επιστολή γίνετε αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί στον νομό Ευρυτανίας και τα άμεσα οικονομικά μέτρα που χρειάζονται για την επιβίωση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σ’ αυτές.

Ολόκληρη η επιστολή:

Καρπενήσι 16/03/2020

Κύριε Υπουργέ,

Ως γνωστόν από τις 14 Μαρτίου 2020 στα πλαίσια των μέτρων αντιμετωπίσεως της πανδημίας του κορωναϊού COVID-19 έχει υποχρεωτικά διακοπεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της εστίασης και των κέντρων διασκεδάσεως.

Από την πανδημία όμως, και την παραπάνω απαγόρευση έχουν πληγεί και οι κλάδοι των τουριστικών καταλυμάτων, κύριων και μη, του λιανικού εμπορίου καθώς και των μεταφορών.

Ειδικά στην περιοχή μας όπου το 97% των επιχειρήσεων είναι μικρές ατομικές, κατά βάση επιχειρήσεις,  έχει ανακύψει πρόβλημα με την καθημερινή επιβίωση τόσο των επιχειρηματιών και των οικογενειών τους όσο και με την επιβίωση των εργαζομένων σ΄αυτές.

Τα, μέχρι σήμερα, μέτρα που έχουν εξαγγελθεί αφορούν επιχειρήσεις που ο νόμος απαγορεύει την λειτουργία τους. Επίσης δεν λαμβάνεται ουσιαστική μέριμνα για τις υποχρεώσεις των επιχειρηματιών προς τρίτους (ενοίκια, τραπεζικές υποχρεώσεις, Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας, κ.α).

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι επιχειρηματίες και οι οικογένειες καθώς και οι εργαζόμενοι σ΄αυτές πλην από την καθημερινή αγωνία για την πορεία του ιού  να αγωνιούν και για τον βιοπορισμό τους, ακόμη και για αγαθά καθημερινής χρήσης.

Προτάσεις για ελάφρυνση των επιπτώσεων της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το Επιμελητήριο Ευρυτανίας διερμηνεύοντας τις ανάγκες τις τοπικής αγοράς και την καθημερινή αγωνία για επιβίωση των επιχειρηματιών, επαγγελματιών, των εργαζομένων καθώς και των οικογενειών τους προτείνει τα κάτωθι:

  • Οικειοθελή αναστολή επιχειρήσεων και επαγγελματιών (π.χ μεταφορείς) που δεν έχουν ενταχθεί στην μέχρι σήμερα απαγόρευση.
  • Ένταξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών αυτών στα ευεργετήματα του νόμου.
  • Καταβολή επιδόματος στους εργαζομένους, ανεξαρτήτως ωραρίου εργασίας, με ποσό που θα καλύπτει τις βιοποριστικές τους ανάγκες.
  • Καταβολή επιδόματος στους επιχειρηματίες που θα μπορεί να καλύπτει τις βιοποριστικές τους ανάγκες καθώς και τις ανάγκες της επιχειρήσεως προς τρίτους (π.χ τράπεζες, ενοίκια) κατά τα πρότυπα των ενισχύσεων που δίνονται για φυσικές καταστροφές.
  • Μη καταβολή των υποχρεώσεων προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τόσων των τρέχοντων όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Οι ενισχύσεις αυτές να είναι ακατάσχετες.

Κύριες Υπουργέ, οι παραπάνω απαιτήσεις αποτελούν ένα ελάχιστο το οποίο θα πρέπει να πράξει η κυβέρνηση προς την πληττώμενη επιχειρηματικότητα. Συνυπολογίζοντας και την εύθραυστη κατάσταση που βρισκόταν μετά από δέκα χρόνια οικονομικής ανέχειας της χώρας.

Κύριε Υπουργέ, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά θα επανέρθουμε με νέα επιστολή μας μετά το πέρας της πανδημίας με νέες προτάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας. Θεωρώντας ότι η πανδημία που ενέκυψε ίσως αποτελέσει και ευκαιρία για να επανακαθορίσουμε τις θέσεις μας για την ελληνική οικονομία.

με τιμή

-Ο- 

Πρόεδρος 

Τσάμπρας Χρήστος

-Ο-

Γενικός Γραμματέας

Μαυραγάννης Ιωάννης