ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Ενημερωτική εκδήλωση για «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και Τράπεζες-Κόκκινα Δάνεια».

Επιμελητήριο Ευρυτανίας, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση των μελών του, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και Τράπεζες-Κόκκινα Δάνεια». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης. Γεμάτη από ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων και ελεύθερους επαγγελματίες ήταν, το πρωί της περασμένης Παρασκευής (28/9), η αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, στο κέντρο της πόλης, με αφορμή την εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση και θέμα τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμιση οφειλών. Τον κ. Κουρμούση συνόδευε ο ειδικός σύμβουλος στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού κ. Μάκης Ολυμπίτης, ενώ στο κεντρικό πάνελ κάθισε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας κ. Χρήστος Τσάμπρας.

Απλούστερη διαδικασία, ευκαιρία για επιχειρήσεις Ο κ. Κουρμούσης προέβη σε παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου του μηχανισμού, που προβλέπει 120 δόσεις προς το Δημόσιο και 240 δόσεις προς Τράπεζες, ενώ ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις/απορίες του ακροατηρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ, μέχρι σήμερα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό εκκίνησαν τη διαδικασία 52.073 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες· εξ αυτών 17.421 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα, ενώ 500 και πλέον περιπτώσεις ολοκλήρωσαν επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους. Απευθυνόμενους προς τους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων, ο Ειδικός Γραμματέας τόνισε πως τα οφέλη της διαδικασίας είναι πολλά, όπως λ.χ. οι 120 δόσεις και το «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων, ενώ προβλέπεται ακόμη και η διαγραφή κεφαλαίου -υπό προϋποθέσεις. Εξάλλου, όπως ανέφερε, πλέον όλες οι διαδικασίες έχουν αυτοματοποιηθεί και δεν χρειάζεται ο πολίτης, ή ο επιχειρηματίας ή οι λογιστές και οι δικηγόροι να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά, αφού ήδη βρίσκονται μέσα στην πλατφόρμα σε ηλεκτρονική μορφή. «Η σημερινή (σ.σ 28/9) εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Επιμελητήριου να φέρει ξανά την ανάπτυξη στον τόπο» σημείωσε ο πρόεδρος κ. Τσάμπρας, προσθέτοντας πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός «αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία για κάποιες επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές και να συνεχίσουν, τουλάχιστον, να λειτουργούν»· «δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανάπτυξης στη χώρα, πέρα από την επιχειρηματικότητα», κατέληξε.

Πηγή: evrytanika.gr