ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Σύσκεψη για την Ίδρυση Οργανισμού Τουριστικής Προβολής & Προσέλκυσης Πτήσεων του Αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδος

imageΣτη Λαμία την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, στον χώρο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη – ιδρυτική συνάντηση των Προέδρων – εκπροσώπων 19 συνολικά Φορέων της Κεντρικής Ελλάδας και συγκεκριμένα των Επιμελητηρίων της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Καρδίτσας, της Λάρισας, της Μαγνησίας, της Πιερίας, των Τρικάλων, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας καθώς και των Προέδρων των Ενώσεων Ξενοδόχων των αντίστοιχων περιοχών.
Συμφωνήθηκε από όλους τους παριστάμενους η ανάγκη σύστασης ενός υπερτοπικού Οργανισμού, που στόχο θα έχει την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του αεροδρομίου της Ν.Αγχιάλου (Διεθνώς “VOL”), ώστε η, κατ’ ουσία μοναδική πύλη εισόδου της Κεντρικής Ελλάδας, να αποτελέσει τον κύριο μοχλό για την τουριστική, αλλά και οικονομική ανάπτυξή της.
Προς το σκοπό αυτό παρουσιάστηκαν οι άξονες δράσης του υπό ίδρυση Οργανισμού και διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες το σχέδιο του Καταστατικού, προκειμένου να γίνει η αναγκαία επεξεργασία του, πριν από την τελική υπογραφή του καθώς και το marketingplan.
Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, ο συντονισμός και η συστράτευση αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, για να εκμεταλλευτούμε αποτελεσματικά τα στρατηγικά τουριστικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας.
Η κοινή διαπίστωση ότι ο τουρισμός μας αφορά όλους ήταν το βασικό κριτήριο για την υλοποίηση της ενέργειας αυτής. Οι εκφράσεις όπως «βαριά βιομηχανία» ή «επιμήκυνση τουριστικής περιόδου», που «αναμασάται» επί χρόνια στα στόματα των πολιτικών, ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα.
Μπορούμε από κοινού να επεξεργαστούμε και παρουσιάσουμε ελκυστικά πακέτα διακοπών στους ξένους επισκέπτες, δίνοντας την δυνατότητα είτε σε μεμονωμένους πελάτες να επισκέπτονται την Κεντρική Ελλάδα, είτε στα Γραφεία Τουρισμού και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να συνδυάζουν περιοχές, έτσι ώστε να υπάρξει πληρότητα στις υπό προσέλκυση πτήσεις και μεγαλύτερη διάρκεια στις υφιστάμενες.
Ο τουρισμός μπορεί να καταστεί ο αιμοδότης σχεδόν ολόκληρης της οικονομίας της Κεντρικής Ελλάδας, η βαριά της βιομηχανία. Δυναμικός τουρισμός σημαίνει ισχυρή οικονομία, ισχυρή οικονομία σημαίνει ευημερούσα Κεντρική Ελλάδα. Πέρα από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας, τις οποίες δημιουργεί σε όλους σχεδόν τους κλάδους, συμβάλλει καταλυτικά στην αύξηση των εισοδημάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι ο τουρισμός ευνοεί την ισόρροπη ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου καθώς η Κεντρική Ελλάδα αναπτύσσει όλες τις μορφές του.

Οι στόχοι που θέσαμε είναι οι ακόλουθοι:
• Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
• Αύξηση των αφίξεων
• Αύξηση της τουριστικής δαπάνης
• Διάχυση του τουρισμού στο χώρο
• Αύξηση της τουριστικής ικανοποίησης

Λόγω της υπερτοπικότητάς του ο Οργανισμός σε καμία περίπτωση δεν θα ακυρώνει τις επιμέρους ενέργειες που σχεδιάζονται από τους υπόλοιπους φορείς. Ο σκοπός του θα είναι η ενοποίηση κάποιων δράσεων, η μη διασπορά κεφαλαίων που αφορούν στην ίδια δράση και ο συντονισμός δράσεων με κοινό αποτέλεσμα. Βασική του όμως λειτουργία θα είναι η προσέλκυση πτήσεων ή η μεγαλύτερη διάρκεια των υφισταμένων αναλύοντας την παρούσα κατάσταση, δημιουργώντας ελκυστικά πακέτα, διερευνώντας τις αεροπορικές εταιρείες καθώς επίσης και η ανάλυση των ανταγωνιστικών περιοχών.
Επιτέλους, ένα όραμα γίνεται πραγματικότητα.

Δεν λησμονούμε, βέβαια, αυτούς, που συντέλεσαν, με τις ενέργειές τους, στο να καταστεί αυτή η ιδέα αποδεκτή, ούτε και τις ατελέσφορες προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς για ανάλογες δράσεις, από τις οποίες, ωστόσο, αντλούμε χρήσιμα συμπεράσματα.
Τέλος, αποφασίσθηκε το πρώτο Δ.Σ. του υπό σύσταση Οργανισμού εντός μηνός από σήμερα να απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος, σε ανοικτή παρουσίαση, τόσο του Καταστατικού όσο και του BusinessPlan σε όλους όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Τόσο σε αυτούς που έχουν ήδη εκδηλώσει εγγράφως το ενδιαφέρον τους, Συνομοσπονδίες, Εμπορικοί Σύλλογοι, Ενώσεις Εστίασης, Συνομοσπονδίες Ενοικιαζομένων Δωματίων, τους οποίους ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση τους, καθώς επίσης και στις Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες, Δήμους και Ενώσεις αυτών, Οργανισμούς ή Επιτροπές Τουριστικής Προβολής και Προώθησης, Συνομοσπονδίες Ενοικιαζομένων Δωματίων, Συλλόγους Ενοικιαζομένων Δωματίων, Επαγγελματικούς Συλλόγους, Συνομοσπονδίες Επαγγελματιών, Συνεταιρισμούς, Γυναικείους Συνεταιρισμούς, Τουριστικούς και Αναπτυξιακούς Συλλόγους διαφόρων περιοχών, Συνεταιρισμούς ή Ενώσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, Συνδέσμους ΤΑΞΙ καθώς και σε μεμονωμένους επιχειρηματίες του τουρισμού και όχι μόνο, ώστε να παράσχουν την ενεργό συμμετοχή τους, αφού γνωρίσουν και εκ του σύνεγγυς τη νέα προσπάθεια, τον σχεδιασμό του και ακολούθως να καταστούν ενεργά μέλη του.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν «περισσεύει» κανείς, αντιθέτως θα δοκιμαστεί εμπράκτως η δυνατότητα σύμπραξης του επιχειρηματικού κόσμου της Κεντρικής Ελλάδας, με τους θεσμικούς Φορείς και σε τελική ανάλυση με το ίδιο το Κράτος.
Η δύναμη αυτής της προσπάθειας θα είναι η μεγάλη συμμετοχή όλων και η κατά πολλά παρεξηγημένη έννοια της συνέργειας. Σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχουν μπροστάρηδες. Υπάρχει ο επιχειρηματικός κόσμος της Κεντρικής Ελλάδας ο οποίος καλείται να δημιουργήσει ένα μοναδικό προορισμό αντιπροσωπευτικό του τουρισμού στην Ελλάδα που δεν του λείπει τίποτα.